Az egyik legtápanyagdúsabb reggeli,amit a növényi alapú táplálkozás biztosan tartalmaz,az a reggeli zabkása. A zabkása tele van esszenciális vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például cink, vas, B- és E -vitamin,antioxidáns, valamint oldhatatlan rost, amelyek segítenek megőrizni a bél egészségét. A mindennapi fogyasztással a következő előnyöket is megtapasztalhatjuk, mintpéldául a fogyás, az alacsonyabb vércukorszint és a szívbetegségek kockázata,amikre mindenképpen érdemes figyelmet fordítani.
A zabkásához felhasznált magok fontosak az omega 3 zsírsav beviteléhez, ami az oxidációs folyamatok révén befolyásolhatják a szervezet zsíranyagcseréjének és hormonháztartásának változásait és gyulladás csökkentő hatással bír. Ezenkívül tartalmaznak magnéziumot, cinket, vasat és kálciumot is.
A gyümölcsökkel pedig a nem elhanyagolható „C” és egyéb vitaminokat,ásványi anyagokat vihetünk be a szervezetünkbe.
Mostpedig nézzük meg,hogy én hogyan szoktam elkészíteni a reggeli zabkásámat,amit szeretettel ajánlok mindekninek.

tetszés szerinti fél bögre zabkása,
1,5 dl víz
1 evőkanál tökmag,
1 evőkanál lenmag,
1 evőkanal kendermag,
2 evőkanál chia mag,
1 evőkanál mazsola,
1 evőkanál napraforgó mag,
1 evőkanál goji bogyó,
0,5 evőkanál (organikus,nyers) kakaó pór vagy fahéj,datolya,rizs vagy agave szirup édesítésként,de használhatunk steviát is.
Elkészítés
Válasszuk ki a számunkra legkedvesebb müzlis tányért és tegyük bele a feljebb felsorolt magokat, fahéjat vagy kakó port, szirupot és tegyük félre amíg a kásánkat megfőzzük.
Miután kimértük a tetszőleges mennyiségű zabkását a főzőedényünkben, adjunk hozzá körülbelül 1,5-2 dl forralt vízet ízlés szerint és hagyjuk ázni pár percet. Amikor látjuk,hogy már felszívta a kása a vizet,akkor adjunk hozza még egy keveset és lassú tűzön főzzük,amíg el nem kezd bugyogni. 🙂 Ügyeljünk a folyamatos keverésre,hogy ne kapjon oda az alja. Pár perc főzés után adjuk hozzá a müzlis edenyünk tartalmához és alaposan keverjük össze.
A zabkásánk tetejét tetszőleges és hozzáférhető,szezonális gyümölcsökkel díszithetjük.
Ezen a képen áfonya,eper,banán és morus (eperfa gyümölcse) látható.
Ha szeretnénk egy kicsit változatosabbá tenni mindezt,akkor bátran tegyünk magvakat,diót,kesu diót vagy szárított gyümülcsöt függét,datolyát az elkészített reggelinkre.
Mindezt megtekintheted ebben a korábban (és még a régi név alatt) készült videóban is,ahol láthatjuk hogyan is készül. 🙂
Váljék egészségetekre!